7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Szerző: | 2023.03.06. | Remote

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt nehezebben alakul ki szoros kapocs a kollégák között. Nem találkoztok minden nap, szórványosabbak a beszélgetések, a csapattagok kevésbé érzik közel magukat egymáshoz. Ha ti is ebben a cipőben jártok, akkor olvass tovább! Ebben a cikkben mutatunk pár ötletet, amiknek köszönhetően távmunka mellett is jobban össze tudjátok kovácsolni a csapatot!

Lássuk a remote online csapatépítő tippeket!

1. Szervezzetek kihívásokat!

Találjatok ki olyan játékos kihívásokat, amit minden csapattagnak teljesíteni kell. Kezdhettek egy egyszerű kihívással, például elkészíteni/megkóstolni egy olyan ételt, amit azelőtt még sosem! Az ételről ne felejtsetek el fotót készíteni és megosztani egymással. Ennek egy másik változata a tematikus hét, például ízek a világ körül címmel: minden héten más ország, más recept, amit mindenki elkészíthet otthon, és a tapasztalatait megoszthatja a többiekkel.

Szerettek utazni? Tűzzétek ki például, hogy egy adott időpontig minden csapattagnak meg kell másznia egy hegyet, el kell látogatnia egy tópartra, fel kell keresnie egy erdőt vagy egy várat. A helyszínen készített képet mindenki küldje el a közös csoportba.

Akár közös időpontot is választhattok egy-egy túrára, vagy megbeszélhetitek, hogy mindenki azonos időpontban küldje a fotókat és összeköthetitek egy kis élménybeszámolóval is!

2. Ismerjétek meg jobban egymást!

Munka mellett csempésszetek be néhány olyan beszélgetést, amikor a csapattagok a hobbijukról és a magánéletükről beszélhetnek. Ezt lehet rendszeres program is. Törekedjetek arra, hogy minden alkalommal valamilyen új dolgot osszatok meg magatokról! 

Játékos és vicces módja egymás megismerésének, ha egy körkérdéssel indítotok! Például válaszoljon mindenki arra a kérdésre, hogy hol járt legutóbb, mi volt a legutóbbi (vagy akár legelső) koncert amin életében járt? De lehet egy szóval is játszani: neked milyen személyes emlék jut eszedbe arról a szóról, hogy káposzta? 

Ha bevállalósak vagytok, akkor tűzzetek ki egy pár napos időtartamot, amikor a BeReal nevű alkalmazást is kipróbáljátok. Az alkalmazás működésének lényege, hogy naponta véletlenszerű időpontban értesíti a felhasználókat, akiknek ekkor fotót kell készíteniük. Az értesítést követően sietni kell: a jelzéstől számítva ugyanis csupán 2 perc áll rendelkezésre a filtermentes kép elkészítésére (a telefon első és hátsó kamerájával is fotózni kell). Így igazán spontán pillanatokat is lencsevégre kaphattok.

3. Szerezzetek közös élményeket!

Mozduljatok ki együtt a home office-ból, szervezzetek közös kirándulásokat! Ha például más-más városból dolgoztok, akkor sorra járhatjátok az összes olyan várost, ahonnan a munkatársak dolgoznak. A programokat minden esetben a házigazda szervezze meg (hiszen ő ismeri legjobban a helyi viszonyokat).

Nem kell feltétlenül nagyon nagy dolgokra gondolnotok! Kezdhetitek nagyon egyszerű programokkal is. Beülhettek például egy hangulatos kávézóba, sétálhattok a helyi parkban, felkereshetitek a helyi gyógyfürdőt vagy elmehettek valamilyen kulturális programra (pl. koncert, kiállítás, előadás).

Az online változatban a kollégák egy kis kedvcsináló online előadásban mutassák a városukat, kerületüket, kedvenc helyeiket! Ha pedig valaki ellátogat az adott városba, mindenképp hozzatok össze egy kávézást az ott élő csapattaggal!

4. Tartsatok összejövetelt közösségi irodában!

Alkalmanként érdemes kilépnetek az online térből, hogy személyesen is találkozzatok. Céges iroda hiányában az egyik legjobb megoldás, ha egy coworking irodában találkoztok. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy miért fogja szeretni a csapatod, ha coworkingben dolgoztok!

Bérelhettek munkaállomásokat, de kivehettek egy tárgyalót is, ha például közösen szeretnétek átbeszélni a projektjeiteket (további ötleteket és árakat ebben a cikkben találsz). A coworkingben eltöltött napot megkoronázhatjátok egy közös kávézással, pizzázással is. 

Ha pedig most sehogy sem tudjátok összehozni, hogy egyazon helyen legyetek, már az is frissítő élmény lehet, ha mindenki kipróbál egy közösségi irodát a lakóhelyéhez közel. Magyarországon is egyre több coworking működik, nemcsak Budapesten, de számos vidéki településen is, köztük Szegeden, Kecskeméten és Káptalantótiban is! 

5. Jöhet egy kis közös játék?

Nem véletlen, hogy a társasjátékok tarolnak a baráti összejöveteleken. Összehozzák a társaság tagjait, közös gondolkodásra sarkallnak, segítik az együttműködést, fejlesztik a problémamegoldó képességet, és nem utolsósorban szórakoztatóak.

Válasszatok valamilyen online játékot a csapatoddal!

Lássunk néhányat a népszerű játékokból:

  • Kezdhettek például a Fedőnevek nevű közkedvelt partijáték online verziójával. Nyugi, magyarul is elérhető! Az eredeti játék szabályait pedig itt találjátok.
  • Egy másik ismert táblajáték a Agent undercover –  titkos ügynök, szintén elérhető online magyar verzióban. Akkor induljatok neki, ha végigfutottátok a játékszabályt.
  • Készíthettek rajzos feladványokat is az Activity mintájára.
  • De próbálkozhattok online kvízjátékokkal is (ha emellett döntötök, akkor akár a cégre, vagy a csapattagokra is szabhatjátok a kérdéseket).

6. Tartsatok online koktélpartit!

Beszéljétek meg előre, hogy milyen koktélt fogtok készíteni. Járjatok utána az elkészítés módjának, és beszéljétek meg, hogy milyen alapanyagokat kell beszereznetek.

Ha nem mertek látatlanul belevágni, akkor kereshettek olyan szolgáltatót, aki profi bártender segítségével segíti online a csapatotokat (ráadásul az alapanyagokat is postán kiküldi nektek). Íme néhány javaslat:

7. Közös szakma, közös érdeklődés – közös könyvklub?

Akár kötetlen témában és műfajban is indíthattok könyvklubot, de talán a leghasznosabb, ha a saját szakterületeteken belül kutakodtak izgalmas, inspiráló tartalmak után!

Válasszatok olyan könyveket, ami kapcsolódik a szakterületetekhez, és minden csapattagnak érdekes. Megbeszélhetitek, hogy minden alkalomra más ajánlja az olvasnivalót (esetleg filmet vagy podcastet). Beszéljetek meg egy időpontot, amikor átbeszélitek az olvasottak tanulságait, és a gyakorlatba átültethető ötleteket.

+1 Főzőiskola jöhet?

A közös főzés és együtt eltöltött étkezések olyan élményekkel gazdagítanak, aminek köszönhetően közelebb kerülhettek egymáshoz. Ráadásul összeköthetitek a kellemeset a hasznossal! Hiszen a legtöbben legalább időnként szoktak főzni, így nem kell azon gondolkodni, hogy mi legyen a menü.

Hogyan kezdjetek neki? Tanuljatok együtt új közös recepteket. Ezt kiválaszthatjátok egy jól bevált receptkönyvből, egy online receptoldalról, vagy valamelyik csapattag repertoárjából. Küldjétek ki az alapanyaglistát, amiből mindenki bevásárolhat, vagy juttassátok el a hozzávalókat mindenkihez csomagban. Ezután válasszatok ki valakit, aki instrukciókkal segíti a csapatot. Ha elkészültetek az étellel, akkor az elfogyasztása során is folytathatjátok a közös online meetinget.

Kipróbáltátok a programokat? Vagy ihletet kaptatok, és kiegészítenétek a listát a saját ötleteitekkel? Esetleg a közös coworking ötlete a következő, amit kipróbáltok? Mondd el a véleményedet, ötletedet, vagy foglald le a következő közös élményt nálunk! Emailben az [email protected] címen, telefonon pedig a +36 1 445 4982-es telefonszámon várjuk a jelentkezésedet!

Legutóbbiak

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és...

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...