Átalakuló szokások: ChatGPT & AI alapú szoftverek a mindennapokban

Szerző: | 2023.04.26. | Uncategorized @hu

A mesterséges intelligencia (MI vagy AI) alapú szoftverek már régóta beférkőztek az emberek mindennapjaiba, a ChatGPT megjelenése azonban egy újabb mérföldkövet jelent a technológia életében. Mi is izgatottan figyeljük az újabbnál újabb lehetőségeket és a technológiai fejlődés iránt elkötelezett coworking irodaként nem létezhetünk Chat GPT-ról szóló blogcikk nélkül! Nézzük meg, hogyan használhatod Te is a mesterséges intelligenciát a hatékonyabb munkavégzéshez.

Miért különleges a ChatGPT?

Az OpenAI mesterséges intelligencia kutatólabor által létrehozott ChatGPT egy AI alapú beszélgetési rendszer. Különlegessége, hogy képes valós időben, több nyelven (köztük magyarul is) válaszolni a felhasználók kérdéseire. Emellett a gépi tanulás képessége is jellemzi, azaz minden egyes interakció során fejlődik, így egyre pontosabb válaszokkal képes szolgálni.

Te is elképesztőnek találod? Elsőre talán meghökkentő, hogy ennyire fejlett már a technológia, ám ha jobban belegondolunk, a mesterséges intelligencia már régóta a mindennapjaink része. Lássuk a példákat. 

AI szoftverek a ChatGPT előtt

Ha a chat alapú szolgáltatásokat nézzük, már akkor is találunk AI alapú előzményt a nem olyan távoli múltban. A 2010-es évek egyik marketing trendje volt chatbotokat programozni. Ezek lehetővé tették, hogy előre megadott kérdéseket és válaszokat vigyünk fel, és így az ügyfelek, érdeklődők, azonnali válaszokat kaphattak a leggyakrabban ismételt kérdéseikre (és ehhez nem kellett 0-24-ben a gép előtt ülnie egy ügyfélszolgálatos kollégának). Tipikus példa a chatbotok használatára egy webshop vagy egy szolgáltatás kapcsán a garanciával kapcsolatos válaszok, vagy egy fizikai bolt esetében a nyitvatartással kapcsolatos információk.

Régóta használják a mesterséges intelligenciát az adatelemző szoftverekhez is, leginkább üzleti és gazdasági területen. De a mesterséges intelligencián alapulnak azok az algoritmusok is, amik a rendelkezésre álló adatok segítségével a felhasználói igényeknek leginkább megfelelő tartalmakat válogatják ki. Gondolj akár a Google keresőre, vagy a Facebook üzenőfaladra, azokra a hirdetésekre, amik az általad korábban keresett termékeket ajánlják számodra, vagy azokra az ajánlásokra, amiket a streaming szolgáltatód vagy a Youtube felületén látsz.

Mik a ChatGPT lehetőségei és veszélyei?

Először is nézzük az aggályokat. Bár az ötletgyűjtéshez hasznos lehet a ChatGPT használta, de a szoftver egyelőre korántsem tökéletes. Nem mindegy, hogy milyen kérdéseket teszünk fel neki, és hogyan fogalmazzuk meg az elvárt választ.

Nem ismerjük az adatok forrását, így szó szerinti használat esetén szerzői jogi kérdések is felmerülhetnek. Egyelőre az sem tisztázott, hogy mi lesz az AI által generált tartalmak szerzői jogi háttere. Ezenkívül a kapott szövegeket nem szabad készpénznek venni. Könnyen előfordulhat, hogy fals, torzított adatokat kapunk. Előfordulhat például, hogy olyan forrásokat kapunk a szoftvertől, amik valójában nem is léteznek. Ez viszont magában foglalja azt a veszélyt is, hogy azok a felhasználók, akik felületesen ismernek egy-egy témát, és nem néznek utána tüzetesen az adatoknak az innen kapott téves információkat terjesztik tovább. Így még nehezebbé válik a tényeken alapuló, valós forrásokon nyugvó tartalomgyártás.

A ChatGPT előnye a gyorsaság (szinte minden témakörben), és ezzel együtt a költséghatékonyság. Ugyan a szoftver (egyelőre) nem alkalmas arra, hogy ki lehessen vele iktatni az emberi munkavégzést, de jó alapokat, ötleteket gyűjthetünk például tartalomgyártáshoz. Ehhez viszont érdemes minél specifikusabban megadni az adatokat. Részletesen megírni az elvárásainkat, példákkal illusztrálni, hogy pontosan mire gondolunk. Már most vannak, akik arra szakosodnak, hogyan lehetséges ezt maximálisan kiaknázni.

Élet a ChatGPT-n túl: más AI alapú szoftverek

Bár a legtöbben a ChatGPT-re kapták fel igazán a fejüket, az AI alapú technológia sok más területen is jelen van. Ez az alapja például az automatikus beszédfelismerő szoftvereknek is. Ezek lényege, hogy egy videó, vagy hangfájl szövegéből írott formába alakítják át az elhangzottakat. 

Egy másik sokat emlegetett terület a grafikus tartalmak létrehozása. A legismertebb AI alapú képalkotó felületek a Midjourney, a Stable Diffusion és DALL-E 2 (ez utóbbi szintén az OpenAI nevéhez köthető). Ezek megadott kritériumok alapján automatikusan hoznak létre képeket, ezeket újabb utasításokkal tovább finomíthatjuk. Sokan várják ettől a felhasználási területtől, hogy a későbbiekben kiválthatóvá teszik a stock oldalak használatát, és a drága műtermi képek elkészítését is. Itt is hatalmas kérdőjel, hogy szerzői jogilag ezek hogyan szabályozhatóak.

Mesterséges intelligencián alapulnak a modern egészségügyi diagnosztikai szoftverek is.  Ezek elősegítik, hogy az egészségügyi szakemberek pontosabb diagnózist állítsanak fel és jobban megértsék a betegségeket.

De nemcsak a munkafolyamatokban segít a mesterséges intelligencia. Az IoT (Internet of Things), az Okos Otthonok nyújtotta kényelem is ezen a technológián alapul. Így ennek köszönhetőek a hangutasításra felkapcsoló világítás, a valós időben appon keresztül ellenőrizhető biztonsági kamerák, és a különböző mozgásérzékelők és szenzorok is.

Útravaló: te mire használhatod a mesterséges intelligenciát?

A mesterséges intelligencia alapú technológia már most beférkőzött a mindennapjainkba, és várhatóan az elkövetkezendő években egyre nagyobb jelentőségre fog szert tenni.

A legtöbben különböző tartalmak elkészítéséhez veszik igénybe a rendszert. Így jó kiindulási alapot nyújthat például egy hírlevél vagy egy landing oldal szövegének elkészítéséhez, címsor variációk, témaötletek vagy hirdetési szövegvariációk megírásához.

Vannak, akik egy-egy adott szöveg kibővítéséhez vagy tömörítéséhez használják. Például kérhetünk egy pár mondatos összefoglalót egy hosszabb szöveg tartalmából.

Egy biztos: az AI alapú szoftverek már most is elképesztő mértékben alakítják át a munkavégzési szokásainkat, és a trend egyre erősödni fog. Kimaradni nem érdemes, a biztonsági veszélyeket szem előtt tartva (adatbiztonság, fals információk, szerzői jogi problémák) ideje neked is felmérned, hogy számodra milyen lehetőségek rejlenek a használatában. 

Vagy ha nagyon unatkozol, megkérheted, hogy írjon neked egy verset. Egy perc alatt megvan vele, bár (még) nem egy József Attila:

Legutóbbiak

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és...

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...