Így segíti a coworking a hatékony és kreatív munkavégzést

Szerző: | 2023.04.17. | Uncategorized @hu

A szabadúszók hatékony munkájához elengedhetetlen a folyamatos megújulás, és a koncentrált, kreatív feladatvégzés képessége. A közösségi irodák ideális munkakörnyezetet biztosítanak, ahol a freelancerek hatékonyan tudnak dolgozni. Lássuk, hogyan teszik mindezt.

Közösségi iroda = modern, inspiratív környezet

Már a pandémia előtt is olyan tendencia volt megfigyelhető, ami alapján arra lehetett következtetni, hogy a 9-től 5-ig tartó munkavégzés ideje leáldozóban van. Gondoljunk csak az egyre elterjedtebbé váló home office-ra (erre a koronavírus okozta kényszerű bezárás még rátett egy lapáttal), a távmunkában és részmunkaidőben elvégezhető munkakörökre, vagy az egyre népszerűbbé váló hibrid foglalkoztatási formára.

A munka világának átalakuló jövőképét erősíti azoknak a számítógépes munkaköröknek a térnyerése is, amelyekhez nem szükséges irodai jelenlét: a megfelelő munkafeltételek mellett gyakorlatilag bárhonnan elvégezhetők.

Szintén ezt a víziót erősítik a különböző munkaterületekre begyűrűző, és azokat drasztikusan átalakító mesterséges intelligenciára épülő megoldások is. (Bár még mindig nem forrta ki magát teljesen a technológia, már most sokan használják szöveges és képi anyagok előkészítéséhez, és várhatóan több olyan munkakör lesz, amit gyökeresen át fog alakítani).

A megváltozott munkakörülmények új igényeket hívtak életre. A hibrid munkavégzés szerint dolgozók, az egyedi projektekre szabadúszókból összeállt munkacsoportok, az alkalmi meetingeken találkozó, főként home officeból dolgozó kollégák, az egyéni vállalkozók, digitális nomádok és freelancerek számára közösségi irodák jöttek létre.

A coworking irodák kialakításánál nagy figyelmet fordítanak rá, hogy ideális munkatérként funkcionáljanak, hogy kellemes, barátságos hangulatot árasszanak, és egy helyen elérhető legyen minden, ami a hatékony munkavégzéshez szükséges.

A coworkingek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szolgáltatást igénybe vevők központi, de mégis csendes helyszínen, innovatív, modern környezetben dolgozhassanak úgy, hogy ehhez rendkívül rugalmas bérleti feltételek és kedvező költségek társulnak.

Jól felszerelt munkakörnyezet a nulladik lépés a hatékony munkavégzéshez

A hatékonyság alapfeltétele, hogy minden munkavégzéshez szükséges eszköz karnyújtásnyi közelségben legyen. És ne akassza meg a munkát, hogy például azon agyalunk, hogy hol fogunk egy fontos iratot beszkennelni vagy kinyomtatni, vagy az, hogy melyik digitális eszközünket töltsük fel először… Murphy valahogy mindig úgy hozza, hogy a telefon, a fényképező, a laptop és az egér is egyszerre merül le.

A magától értetődő munkaeszközökön felül, – amilyen a derékkímélő, ergonomikus szék (aki ülőmunkát végez, annak nem kell magyarázni mennyire fontos), a monitor, billentyűzet, egér és nyomtató, vagy a kellő számú és gyorsaságú USB-port, – a coworkingek kényelmet jelentő extrákat is kínálnak. Ilyen a helyben rendelkezésre álló tárgyaló, ahová az üzleti partnerekkel vagy a projektcsapattal való megbeszéléseket be lehet ütemezni. De praktikus pluszt jelent például az értékmegőrző szekrény, a biciklitároló vagy a zuhanyzó is. (A nyári negyven fokos hőségben jó hasznát veszik, akik egy fontos üzleti tárgyalás előtt fel szeretnének frissülni).

A hatékonyságot növeli a csomagátvételi lehetőség is. Hiszen nem kell emiatt megakasztani a munkát, sőt akkor sem kell aggódnod, hogy épségben megérkezik-e a küldeményed, ha az átvétel napján nem vagy az irodában.

Korán kelőknek és éjjeli baglyoknak

Vannak, akik korán reggel a leghatékonyabbak, és vannak, akiket az esti órákban száll meg az ihlet. Az egészen biztos, hogy a teljesítményünk nem egyenletes egy teljes munkanapon keresztül. Ciklikusan változik, hogy mikor tudunk jobban és mikor kevésbé koncentrálni.

A klasszikus 9-17-ig tartó munkavégzés nem mindenkinek ideális (kinek az?). Bár a recepción csak ebben az időszakban állnak a rendelkezésedre, a Szikra-tagok a hét minden napján 0-24 óráig tudják használni az irodát.

Tapasztald ki, hogy te mikor tudsz a legeredményesebben dolgozni, legyél koncentráltabb, és csinálj akár kevesebb idő alatt nagyobb értékű munkát. Bérelhetsz asztalt alkalmi jelleggel, állandó használatra, de akár óradíjas csomagban is.

Coworkinges kapcsolatok, amik új nézőpontokkal gazdagítanak

A coworkingben való munkavégzés során értékes kapcsolatokra tehetsz szert. Az aktív, elmélyült munkavégzés szüneteiben egy kávé, egy szörp, vagy egy tea elfogyasztása közben különböző szakterületeken dolgozókkal elegyedhetsz szóba, és köthetsz barátságot.

Sűrűn használják a coworking irodát IT szakemberek, grafikusok, webdizájnerek, adminisztratív területen tevékenykedők, szövegírók, marketingesek, de időnként megfordulnak itt könyvelők és jogászok is. Sőt más kultúrák képviselőivel is megismerkedhetsz. Az irodát a világ rengeteg pontján megforduló digitális nomádok is igénybe veszik, akik örömmel osztják meg másokkal az utazásaik során szerzett tapasztalataikat.

A modern munkakörnyezet, és a networkingre nyitott irodahasználók felvillanyozó beszélgetései szinte önmagában garantálják az új ötleteket. A közösségi iroda jó hangulatú beszélgetéseire tekinthetsz egyfajta „mini, rapid mastermindként” is, ahol új nézőpontokkal, és munkamódszerekkel gazdagodhatsz. Olyan összefüggéseket fedezhetsz fel a saját területeden, amikre az új tapasztalatok nélkül magadtól nem jöttél volna rá.

Egy külső szemlélő véleménye önmagában is hasznos lehet. Talán veled is előfordult már, hogy a megakasztott valamilyen probléma, amire más kapásból előrukkolt egy nagyszerű megoldással. (Egyébként ugyanilyen, amikor a sokszor átolvasott szövegben sokadjára sem szúrod ki az elütést, amit más rögtön észrevesz.) 

Közösségi rendezvények

A spontán kapcsolatépítő beszélgetések mellett közösségépítő rendezvények is segítik a networkinget a coworkingekben. A Szikrában is számos olyan rendezvény és meetup helyet kapott már, ahol a szabadúszókat leginkább foglalkoztató kérdések (például ügyfélszerzés, válságkezelés, produktivitás, vagy a pénzhez való viszony) kerültek górcső alá.

A körülmények tehát adottak, ha te is kedvet kaptál kipróbálni a Szikra Coworkinget, akkor foglalj időpontot, és legyél vendégünk egy próbanapra!

Legutóbbiak

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és...

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...