Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Szerző: | 2023.06.20. | Relax

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és vállalkozóként is biztosan hasznukat veszed.

1. Tim Ferriss: 4 órás munkahét

Szabadúszók tucatjainak fantáziáját mozgatja a gondolat, hogy hogyan alakíthatnak ki olyan életmódot, aminek az utazás is szerves részét képezi. Élményekkel teli napok az év 365 napján: új kalandok, emberek és kultúrák megismerése, különböző gyönyörű helyek felfedezése.

Tim Ferriss elsők között írt könyvet arról, hogyan lehet kilépni a 9-17-ig tartó mókuskerékből. 4 órás munkahét című könyve az egyik legnépszerűbb a digitális nomád tematikájú kötetek közül. Izgalmas olvasnivaló azok számára, akik jelenleg alkalmazottként dolgoznak, de azoknak is új felismerésekkel szolgálhat, akik úgy érzik, hogy a vállalkozásuk csapdájába estek. A könyv új irányt mutat: olyan, a megszokottól eltérő, alternatív lehetőségekkel inspirál, amik arra sarkallnak, hogy átgondold, hogyan élheted a mindennapokban a számodra ideális életstílust.

Tetszik a könyv? Kattanj rá Tim Ferriss többi könyvére is, vagy hallgasd meg a hétszázadik részhez közelítő érdekesebbnél érdekesebb vendégeket felsorakoztató Tim Ferriss Show podcast adásait.

2. Brendon Burchard: Sikeres ​emberek kiemelkedő szokásai

Minden egyes nap apró döntések és hosszú idő alatt rutinná vált cselekvések sorozatából áll. Nem mindegy hát, hogy hétről hétre robotpilótaként éljük-e a mindennapjainkat, vagy tudatosan alakítjuk ki a szokásainkat. Brendon Burchard elismert teljesítmény-coach, akihez csúcsvezetők fordulnak mentorálásért. Így a munkájából vett példákkal 6 olyan szokást gyűjtött össze és veséz ki a Sikeres emberek kiemelkedő szokásai című könyvében, amik gyakorlatba ültetésével te is kimagasló eredményeket érhetsz el.

3. Simon Sinek, David Mead, Peter Docker: Találd meg a miérted

Vajon milyen volna egy világ, ha olyan emberekkel lenne tele, akik rajongásig szeretik a munkájukat? Könnyű volna megszokni a mosolygós pénztárosokat, a kedves, előzékeny és vidám arcokat. Álomszerűen hangzik, de egyénenként csupán annyira van szükség hozzá, hogy megtaláljuk a mozgatórugónkat, és ennek megfelelően cselekedjünk.

Ehhez fel kell tudni térképeznünk, hogy mi az, ami igazán motiválttá tesz minket. Ha te még nem leltél rá, hogy mi a tevékenységed magasabb értelme, akkor érdemes felütnöd Simon Sinek gyakorlatias könyvét, ami segít, hogy Te is megtaláld a miértedet.

4. Michelle Obama: Így ​lettem

Az Amerikai Egyesült Államok egykori first ladyje soha nem elégedett meg annyival, hogy meghúzódjon férje árnyékában. Michelle Obamának hasonló akadályokon kellett átverekednie magát, mint egy átlagos 21. századi nőnek. Hogyan építsen karriert és vállaljon családot. Két kisgyermek és egy sikeres férj mellett hogyan őrizze meg az egyensúlyt élete minden területén.

Szellemes hangvételű önéletrajzából megtudhatjuk, hogy Michelle Obama gyermekkorától kezdve miképp küzdötte le az elé kerülő kihívásokat, és menetelt előre, hogy később számos közösségi ügy szószólójaként aktívan kivegye a részét a közvélemény megreformálásából. Tettre kész és nyitott hozzáállásával világszerte inspiratív példaként szolgál a nők számára.

5. Phil Knight: A Nike-sztori

Hogy lett egy szülői kölcsönből indított vállalkozásból a Nike a világ egyik legismertebb és legértékesebb márkája?

Phil Knight önéletrajzi regényében emlékszik vissza a mára világszerte ismert ikonikus cég indulásának nehézségeire, a kezdeti kudarcokra, a keselyűként károgó kétkedőkre és a vérre menő konkurenciaharcra, és a sorban érkező sikerekre. Megismerhetjük a kezdeti időszak változó hangulatát, és betekintést nyerhetünk a szépen lassan szoros egységgé kovácsolódó kreatív és eltökélt alkalmazottak garmadájába.

Nem tudsz betelni a könyvvel? Készíts be popcornt, és irány a mozi! Ha szerencséd van, még kifoghatod a cég felemelkedéséről szóló Air: Harc a legendáért című humorral fűszerezett filmet, amiben olyan színészek is szerepet vállaltak, mint Ben Affleck, Matt Damon, Jason Bateman vagy Chris Tucker.

6. Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Az önéletrajzi könyv a hazai többszörös olimpikon Hosszú Katinka karrierútjának elejét öleli fel. Megmutatja, hogy milyen áldozatokat és elhivatottságot kívánnak meg az élsportolói mindennapok. Miképp lehet feldolgozni, amikor hosszú évek munkája hiábavalónak tűnik. Hogyan kerekedett felül Katinka a kudarcként megélt első olimpiai megmérettetésén, és vált a leküzdhetetlen Iron Ladyvé.

A kötetet 2 későbbi könyv is követte, a Netflixen pedig nemrégiben debütált az úszóbajnoknő pályaívét a kezdetektől a közelmúltig bemutató Katinka című dokumentumfilm.

7. Szlafkai Éva: Élj kreatívan!

Számodra is ismerős az a helyzet, amikor órák hosszat agyalsz valamin, amire valaki más friss szemmel, percek leforgása alatt valamilyen frappáns megoldással rukkol elő?

Kreativitás, kíváncsiság, problémamegoldás és ötletgazdag mindennapok kéz a kézben járnak. A rugalmas, játékos hozzáállás számos akadályt elgörgethet az utunkból. Talán nem érzed kifejezetten kreatívnak magad, de ne aggódj! Ez egy olyan készség, ami fejleszthető, és ami mindenki számára elérhető. Szlafkai Éva évek óta szenvedélyesen kutatja és különböző csatornákon eltökélten népszerűsíti a kreatív szemléletmódot, könyvében pedig számos tippet is ad, hogy megtudd, milyen módszerekkel fejlesztheted a kreativitásodat.

Legutóbbiak

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...