Miért fogja szeretni a csapatod, ha coworkingben dolgoztok?

Szerző: | 2022.11.16. | Coworking

Egy kis létszámú, rugalmas munkavégzésben tevékenykedő csapat részére nem biztos, hogy megéri állandó irodát fenntartani. Hiszen egy iroda működtetése és karbantartása nagy kiadásokkal és sok vesződséggel, kockázattal járhat. Különösen igaz ez a mostanában tapasztalható gyorsan változó ingatlan- és rezsiköltségek tükrében.

Ha alternatív megoldást keresel, akkor lehet, hogy valamelyik közösségi iroda lesz számodra a nyerő. Ismerd meg a coworking irodákban rejlő potenciált, amiket a vállalkozásoddal is élvezhetsz!

A coworking irodák előnyei vállalkozások számára

  1. Rugalmas használati feltételek.

Amiért a coworking irodák a szabadúszók mellett a vállalkozások szívébe is hamar belopták magukat, annak fő oka, hogy praktikusan, kötöttségektől mentesen használhatóak. Egy hagyományos iroda (minden előnye mellett) olyan kötöttségekkel jár, amik nem minden esetben előnyösek. Pláne akkor, ha egy induló vállalkozásról beszélünk.

Kis létszámú, kezdő cégként nem biztos, hogy megengedheted magadnak egy drága iroda bérleti díjának költségeit. De ha bele is fér a büdzsébe a saját iroda, lehet, hogy az csupán felesleges plusz kiadásokat generál számodra, és a fenntartása viszi az értékes időtöket.

A közösségi irodák rugalmas feltételei ezzel szemben megfizethető, kényelmes alternatívát jelenthetnek számodra.

Jó döntés lehet a coworkinget választanod, ha innovatív szellemű cégként, a munkaerőpiac változásait lekövetve biztosítod kollégáid számára, hogy heti 2-3 alkalommal otthonról dolgozhassanak. A hibrid munkavégzés önmagában lehet, hogy feleslegessé teszi a fix iroda bérlését. A fix irodai napokon, például heti 2 alkalommal hatékonyan használhatjátok a coworking irodákat. A kezdeti lelkesedést követően sokan belefásulnak a szinte állandó otthonlétbe. Így számukra is felüdülést nyújthat a közösségi irodák használata.

De az is előfordulhat, hogy teljesen átálltok a távmunkára, és csak alkalmanként vesztek bérbe tárgyalót, workshop termet egy közösségi irodában, óradíjas alapon. Ennek tipikus esete, ha home office vagy távmunka mellett, egy-egy nagyobb horderejű projekt haladását szeretnétek személyesen átbeszélni. Egy ilyen megoldással ötvözhetitek a home office rugalmasságát és kényelmét a saját céges bázis nyújtotta előnyökkel.

Költségek és nyitva tartás tekintetében a közösségi irodák eltérő feltételeket kínálnak. A vidéki irodák többsége hétköznapokon 7-18 óra között 8-9 órás idősávban tart nyitva, de előfordulnak 7/24 órás nyitva tartású coworkingek is, mint például a Szikra Coworking.

  1. Flexibilitás mellett alacsony bérleti díj.

Az igényekre szabhatóság nemcsak a használat módját befolyásolja. A közösségi irodabérlést úgy tudjátok kialakítani, hogy az költségek tekintetében is hatékony legyen számotokra.

Egyes helyeken a munkaállomások óra- vagy napidíj ellenében elérhetőek, de sok helyen biztosítanak rugalmas bérleteket is. Ez általában kedvezőbb díjszabást jelent például heti, vagy többnapos (5, 10, 15, 20 napos) használatra. A legtöbb coworkingben jellemzően havi rendszeres munkavégzésre is lefoglalhatóak a munkaállomások. A Szikrában pedig akár közös, csoportos csomagot is kialakíthattok!

A nagyobb közösségi irodákban munkaállomás helyett külön irodát is bérelhettek (megadott számú fix munkaállomással). Emellett szinte mindenhol elérhető tárgyaló és workshopterem, de akár rendezvénytér is, ha például a teljes csapattal nagyobb létszámú meetinget tartanátok. Attól függően, hogy hol és pontosan milyen konstrukciót választotok, ezek teljes vagy részleges használatát tartalmazhatja a bérlés alapára. És grátisz lehet a kávé- vagy teafogyasztás, és rágcsálnivalók is. Amiket a munkatársak biztos, hogy értékelnek.

A Szikra Coworking egyik tágas tárgyalója.

  1. Hatékony munkavégzés egy minden szempontból jól felszerelt irodában.

Amellett, hogy coworking használatot rugalmasan a helyigényetekhez igazíthatjátok (kellő számú munkaállomás, iroda, előadóterem vagy tárgyaló bérlésével), technikai elvárásoknak is meg kell felelnie a helynek.

A legfontosabb alapkövetelmény a gyors és megbízható internetkapcsolat. Emellett fontos, hogy legyen kellő számú konnektor és USB csatlakozó az elektromos eszközök számára. De a dokumentumok nyomtatására és szkennelésére is legyen lehetőség. Ezenkívül van, ahol például értékmegőrző szekrény, biciklitároló, zuhanyzó is a bérlők rendelkezésére áll, de kérhető monitor, billentyűzet vagy egér is.

Kerékpártároló a Szikrában.

Pihenőidőben feltöltődhettek a közösségi helyiségekben, kávézhattok az étkezőben, vagy felkereshetitek valamelyik közeli éttermet/kávézót. A közösségi irodák többnyire jól megközelíthető helyen találhatóak, aminek a közelében biztosan találtok boltot, és többféle étkezési lehetőséget.

  1. Networking karnyújtásnyira.

Egy hagyományos irodában a munkatársaidnak csak egymással van lehetőségük kapcsolatot építeni. Azonban egy coworking irodában a koncentrált munka pihenőidejében más vállalkozókkal és vállalkozásokkal is értékes üzleti kapcsolatokat építhetnek ki.

Akár munkaállomást, akár irodát béreltek a közösségi irodában, könnyen szóba elegyedhettek az ott dolgozó szabadúszókkal és más cégek alkalmazottaival. A coworking irodák az innovatív, fejlődő szemléletű freelancerek és kkv-k gyűjtőhelyei!

A közösségi irodákban szép számmal megfordulnak például grafikusok, informatikusok, szoftverfejlesztők, könyvelők vagy marketingesek, de különböző niche területek is képviseltetik magukat. Az üzleti reggelik légkörét idéző barátságos környezet fogad, ráadásul munkaidőben.

Könnyen előfordulhat, hogy pont itt találtok rá a leendő alvállalkozótokra, vagy a következő céges partneretekre.

  1. Inspiratív környezet.

Az új emberi és üzleti kapcsolatok értékes ötletekkel szolgálhatnak. Egy másik iparág bevett megoldásai úttörő újdonságot jelenthetnek a te területeden. De az is előfordulhat, hogy beszélgetés közben ráeszmélsz, hogy egy vállalkozással jól kiegészíthetitek egymás szolgáltatáspalettáját.

Így a coworking iroda kiindulópontja lehet barátságoknak, szinergikus üzleti és affiliate parnerségeknek. Vannak, akik szinte szárnyra kapnak a közösségi irodában. Lehet, hogy a te munkatársadnak is a coworking jelenti a kreatív inkubátort?

  1. Ismertesd meg a víziódat!

A coworkingek odafigyelnek arra, hogy a tagjaik jól érezzék magukat, és a spontán ismeretségek kialakulása mellett elő is segítik, hogy a felhasználók megismerhessék egymást. Éppen ezért különböző szakmai rendezvényeket és workshopokat szerveznek a tagoknak.  

Szakmai meetup a Szikra Coworking rendezvényterében.

Amellett, hogy a rendezvényeken való részvétellel bővíthetitek a látókörötöket, akár ti is jelentkezhettek előadónak, és megismertethetitek a missziótokat másokkal is.

Ez szintén egy olyan dolog, amivel mindenki nyerhet. Jó lehetőség a közösségi irodának, hogy értékes programot tudnak nyújtani a tagok számára. Jó a cégnek, hogy fogékony környezetben mutathatja be szakmai teljesítményét. És értékes tudást, és releváns megoldást kínálhat az előadáson résztvevők számára.

Nektek való-e a coworking?

Ha a felsoroltak sem győztek meg teljesen, akkor tegyétek próbára magatokat! Keressetek fel és teszteljetek néhány helyet. Sok helyen az első alkalomért fizetnetek sem kell. Így kötöttségektől és kockázatoktól mentesen kipróbálhatjátok, hogy számotokra beválik-e a közösségi iroda légköre. 

Kezdjétek a próbálkozást a Szikrában! Foglaljatok egy , és nézzétek meg, hogy nálatok működik-e a coworking.

Legutóbbiak

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és...

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...