Szikra Coworking Szótár: a legfontosabb kifejezések a közösségi irodákban

Szerző: | 2023.02.16. | Coworking

Érdekel a coworking, de sok olyan kifejezésbe botlottál, amik fejtörést okoztak? Segítünk tiszta vizet önteni a pohárba! Készítettünk egy szójegyzéket a legfontosabb coworking kifejezésekről.

Coworking / Közösségi iroda

Olyan közösségi munkatér, ahol minden technikai feltétel adott a hatékony online munkavégzéshez (gyors, biztonságos és stabil internetkapcsolat, munkaállomások, székek, nyomtató, szkenner stb.). A coworking egy rugalmas és költséghatékony irodamegoldás azoknak, akik helyfüggetlenek, és a munkájukhoz csak egy laptopra és internetre van szükségük (szabadúszó vállalkozók, távmunkában dolgozó alkalmazottak vagy startupperek). A közösségi irodát használók egymás melletti munkaállomásokon vagy külön irodában bérelhetnek maguknak saját helyet, óradíjas, napidíjas vagy bérletes konstrukcióban. 

Coworker

A közösségi irodát használók angol megnevezése. A közösségi irodákban előszeretettel fordulnak meg digitális nomádok, hibrid munkarendben dolgozó munkavállalók, freelancerek és kis létszámú KKV csapatok is.

Digitális nomád

Gyakran utazó, helyfüggetlen életmódot folytató online vállalkozó/munkavállaló/szabadúszó. A digitális nomádok szinte bármilyen helyszínről el tudják végezni a feladataikat, mivel munkájához elegendő egy laptop és megbízható internet-hozzáférés.

Feltöltős csomag

A coworking irodákban elérhető olyan bérlési lehetőség, amiben egy kártyára feltöltve meghatározott óraszámra vagy napra vásárolhatsz használati jogosultságot. A Szikra Coworkingben a feltöltős csomagok felhasználásra 3 hónapod van. Ez a megoldás akkor igazán előnyös számodra, ha nincs állandó munkarended. Bizonyos időszakok intenzívebbek, máskor viszont lazábbak a napjaid. Emiatt nem tudod előre, hogy mikor fogod többet, mikor pedig kevesebbet használni a coworkinget.

Fix desk

Olyan munkaállomás, amit meghatározott ideig egyetlen személy használ. Munkaasztal, ami egy dedikált személy részére foglalnak le, azt más nem veheti igénybe. Ha állandó bázisként használod a coworkinget, és kinézted a kedvenc helyedet, amiről nem akarsz lemondani, akkor a korlátlan csomag mellé kérhetsz fix elhelyezést.

Hot desk

Közös használatú munkaállomások a nyitott irodatérben. Az itt található asztalokon több coworker osztozik. Az asztalokat eltérő napokon vagy idősávban más-más coworker használja.

Meeting room / Tárgyaló

Tárgyalóhelyiség. A Szikrában 2, 8 és 10 fős tárgyalót is találsz. Ezek bérelhetőek egész napra vagy óradíjas alapon. (A Szikra tagjainak 50% kedvezmény jár!)

Meetup

Azonos érdeklődési körű emberek kötetlen szakmai találkozója. A találkozót általában egy fix téma köré szervezik (a formája lehet előadás vagy kerekasztal-beszélgetés). A fő programot rendszerint networking, azaz kapcsolatépítés zárja.

Munkaállomás

Egy személy számára kényelmes munkavégzést biztosító bérelhető asztal és szék (ez lehet dedikált vagy megosztott használatú munkaállomás).

Networking

Kapcsolatépítés, avagy a kapcsolati háló építése (tükörfordítása hálózatépítés). Értékes szakmai ismeretségek kialakítása üzleti rendezvényeken, meetupokon, összejöveteleken, vagy akár a közösségi irodában.

Sportbútor

Olyan munkaállomás, ahol az asztal speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a munkavállaló munkavégzés közben is aktív maradjon, sportoljon, és ezzel ellensúlyozza az ülőmunka káros egészségügyi hatásait. A legtöbb sportbútor munkafelülete manuálisan vagy elektromosan állítható, de kaphatóak különböző kiegészítők szimpla állóasztal mellé is (például gyaloglópad).  

Skype booth / Skype fülke

Videós megbeszélésekre (Skype, Zoom, Teams stb.) kialakított fülke. A csendes, elszigetelt kabinok lehetővé teszik a zavartalan kommunikációt az üzleti parternerekkel. Ezt a megoldást a coworking irodák mellett nemzetközi repülőtereken is előszeretettel használják.

Workshop terem

Csoportos workshopok, tréningek megtartására alkalmas terem, a szükséges technikai felszereltséggel (TV vagy projektor, whiteboard, flipchart). A Szikrában több lehetőség közül is választhatsz, a tárgyalóink és workshop termünk kisebb, 5-10 fős tréningek, de akár 40 fős találkozók megtartására is alkalmasak.

24/7 kártyás beléptetés

Ha éjszakai bagoly vagy, esetleg egy határidő miatt szeretnél tovább bent maradni a coworkingben, akkor is van számodra megoldás. A normál nyitva tartás mellett a Szikra a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésére áll a regisztrált coworking tagoknak. A normál nyitva tartási időn túl belépőkártyával tudod használni az irodát.

Locker/értékmegőrző szekrény

Ha nem szívesen hurcolnád az irataidat/laptopodat az otthonod és a coworking iroda között, bérelhetsz saját szekrényt, ahol a jogszabályoknak megfelelően, elzárva tarthatod a bizalmas anyagaidat.

Reméljük hasznosnak találtad a fenti összeállítást! Ha még maradt kérdésed, üzenj nekünk az [email protected] e-mail címen!

Legutóbbiak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Izgalmas coworking trendek a nagyvilágban

Izgalmas coworking trendek a nagyvilágban

A technológiai fejlődésnek hála irodai munkát egy laptop és internet segítségével szinte bárhonnan tudunk végezni, azonban a megfelelő irodai infrastruktúráról csak kevesek tudnak lemondani. A Covid-19 felgyorsította a helyfüggetlen munkavégzés trendjét, amely a...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...

Miért fogja szeretni a csapatod, ha coworkingben dolgoztok?

Miért fogja szeretni a csapatod, ha coworkingben dolgoztok?

Egy kis létszámú, rugalmas munkavégzésben tevékenykedő csapat részére nem biztos, hogy megéri állandó irodát fenntartani. Hiszen egy iroda működtetése és karbantartása nagy kiadásokkal és sok vesződséggel, kockázattal járhat. Különösen igaz ez a mostanában...