Szikra Coworking Szótár: a legfontosabb kifejezések a közösségi irodákban

Szerző: | 2023.02.16. | Coworking

Érdekel a coworking, de sok olyan kifejezésbe botlottál, amik fejtörést okoztak? Segítünk tiszta vizet önteni a pohárba! Készítettünk egy szójegyzéket a legfontosabb coworking kifejezésekről.

Coworking / Közösségi iroda

Olyan közösségi munkatér, ahol minden technikai feltétel adott a hatékony online munkavégzéshez (gyors, biztonságos és stabil internetkapcsolat, munkaállomások, székek, nyomtató, szkenner stb.). A coworking egy rugalmas és költséghatékony irodamegoldás azoknak, akik helyfüggetlenek, és a munkájukhoz csak egy laptopra és internetre van szükségük (szabadúszó vállalkozók, távmunkában dolgozó alkalmazottak vagy startupperek). A közösségi irodát használók egymás melletti munkaállomásokon vagy külön irodában bérelhetnek maguknak saját helyet, óradíjas, napidíjas vagy bérletes konstrukcióban. 

Coworker

A közösségi irodát használók angol megnevezése. A közösségi irodákban előszeretettel fordulnak meg digitális nomádok, hibrid munkarendben dolgozó munkavállalók, freelancerek és kis létszámú KKV csapatok is.

Digitális nomád

Gyakran utazó, helyfüggetlen életmódot folytató online vállalkozó/munkavállaló/szabadúszó. A digitális nomádok szinte bármilyen helyszínről el tudják végezni a feladataikat, mivel munkájához elegendő egy laptop és megbízható internet-hozzáférés.

Feltöltős csomag

A coworking irodákban elérhető olyan bérlési lehetőség, amiben egy kártyára feltöltve meghatározott óraszámra vagy napra vásárolhatsz használati jogosultságot. A Szikra Coworkingben a feltöltős csomagok felhasználásra 3 hónapod van. Ez a megoldás akkor igazán előnyös számodra, ha nincs állandó munkarended. Bizonyos időszakok intenzívebbek, máskor viszont lazábbak a napjaid. Emiatt nem tudod előre, hogy mikor fogod többet, mikor pedig kevesebbet használni a coworkinget.

Fix desk

Olyan munkaállomás, amit meghatározott ideig egyetlen személy használ. Munkaasztal, ami egy dedikált személy részére foglalnak le, azt más nem veheti igénybe. Ha állandó bázisként használod a coworkinget, és kinézted a kedvenc helyedet, amiről nem akarsz lemondani, akkor a korlátlan csomag mellé kérhetsz fix elhelyezést.

Hot desk

Közös használatú munkaállomások a nyitott irodatérben. Az itt található asztalokon több coworker osztozik. Az asztalokat eltérő napokon vagy idősávban más-más coworker használja.

Meeting room / Tárgyaló

Tárgyalóhelyiség. A Szikrában 2, 8 és 10 fős tárgyalót is találsz. Ezek bérelhetőek egész napra vagy óradíjas alapon. (A Szikra tagjainak 50% kedvezmény jár!)

Meetup

Azonos érdeklődési körű emberek kötetlen szakmai találkozója. A találkozót általában egy fix téma köré szervezik (a formája lehet előadás vagy kerekasztal-beszélgetés). A fő programot rendszerint networking, azaz kapcsolatépítés zárja.

Munkaállomás

Egy személy számára kényelmes munkavégzést biztosító bérelhető asztal és szék (ez lehet dedikált vagy megosztott használatú munkaállomás).

Networking

Kapcsolatépítés, avagy a kapcsolati háló építése (tükörfordítása hálózatépítés). Értékes szakmai ismeretségek kialakítása üzleti rendezvényeken, meetupokon, összejöveteleken, vagy akár a közösségi irodában.

Sportbútor

Olyan munkaállomás, ahol az asztal speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a munkavállaló munkavégzés közben is aktív maradjon, sportoljon, és ezzel ellensúlyozza az ülőmunka káros egészségügyi hatásait. A legtöbb sportbútor munkafelülete manuálisan vagy elektromosan állítható, de kaphatóak különböző kiegészítők szimpla állóasztal mellé is (például gyaloglópad).  

Skype booth / Skype fülke

Videós megbeszélésekre (Skype, Zoom, Teams stb.) kialakított fülke. A csendes, elszigetelt kabinok lehetővé teszik a zavartalan kommunikációt az üzleti parternerekkel. Ezt a megoldást a coworking irodák mellett nemzetközi repülőtereken is előszeretettel használják.

Workshop terem

Csoportos workshopok, tréningek megtartására alkalmas terem, a szükséges technikai felszereltséggel (TV vagy projektor, whiteboard, flipchart). A Szikrában több lehetőség közül is választhatsz, a tárgyalóink és workshop termünk kisebb, 5-10 fős tréningek, de akár 40 fős találkozók megtartására is alkalmasak.

24/7 kártyás beléptetés

Ha éjszakai bagoly vagy, esetleg egy határidő miatt szeretnél tovább bent maradni a coworkingben, akkor is van számodra megoldás. A normál nyitva tartás mellett a Szikra a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésére áll a regisztrált coworking tagoknak. A normál nyitva tartási időn túl belépőkártyával tudod használni az irodát.

Locker/értékmegőrző szekrény

Ha nem szívesen hurcolnád az irataidat/laptopodat az otthonod és a coworking iroda között, bérelhetsz saját szekrényt, ahol a jogszabályoknak megfelelően, elzárva tarthatod a bizalmas anyagaidat.

Reméljük hasznosnak találtad a fenti összeállítást! Ha még maradt kérdésed, üzenj nekünk az [email protected] e-mail címen!

Legutóbbiak

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és...

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...