Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Szerző: | 2022.12.08. | Coworking

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és milyen előnyökkel jár közösségi irodában dolgozni, akkor olvass tovább!

Kezdő vállalkozóként home office-ban

A freelancerek onnan és akkor dolgoznak, amikor csak szeretnének. Szabadon gazdálkodhatnak az idejükkel. De biztos, hogy ez olyan egyszerű?

Alkalmazotti munkavégzést követően lehet, hogy nem lesz zökkenőmentes az elindulás. Gondolj csak vissza az elmúlt évek home office-ban töltött napjaira, és egyet fogsz érteni velem, ha azt mondom, hogy a nagyfokú szabadság sokszor extra erőfeszítéseket követel. 

Kezdve azzal, hogy reggel sikerül-e kikelni az ágyból az eltervezett időpontban, folytatva azzal, hogy az otthoni teendők miatt az emberek hajlamosabbak kizökkenni a munkából.  Kinek ne volna ismerős? Csak bedobok egy adag mosást, csak elmosogatok egy pár tányért, csak elpakolok az asztalról…

Vannak, akik otthoni trükkökkel hozzák magukat lendületbe. Például külön dolgozó sarkot alakítanak ki, úgy készülnek össze, mintha egy külön munkahelyre mennének, sőt van, aki az „utazás” érzéséért munka előtt tesz egy sétát a környéken. Ennél jóval egyszerűbb néha valóban kiszakadni, és igénybe venni egy közösségi irodát.

Hogyan segíti a coworking a vállalkozásod?

Kimozdulni egy közösségi irodába alapból biztosítja a „munkába járás érzését”. Persze lehet dolgozni kávézóban vagy étteremben is, de ezek a helyszínek a coworking irodákkal szemben nem kifejezetten a produktív munkavégzésre lettek kialakítva.

A valódi coworkingek jól felszereltek és inspiráló hangulatot árasztanak. Az igazán jó helyeken a látogatók ergonomikusan kialakított, kényelmes munkaállomások közül válogathatnak, amik mellé biztonságos, gyors és stabil internetet biztosítanak. Itt senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy elfogy az internet kerete, vagy a nyilvános hálózaton óvatlan kezekbe kerülnek a bizalmas adatai.

Szó szerint karnyújtásnyi elérhetőségben találunk nyomtatási és szkennelési lehetőséget, kellő mennyiségű USB portot és konnektort az elektronikus eszközöknek.

Ha üzleti partnerrel találkozol, tárgyalót is könnyedén tudsz foglalni – egy teljes iroda bérleti díjának töredékéért.

És ez még csak a jéghegy csúcsa! A coworking irodák a freelancerek gyűjtőhelyei. A sok esetben magányos farkasként tevékenykedő szabadúszók – a produktív munkavégzés szüneteiben – értékes kapcsolatokra tehetnek szert. A különböző területeken tevékenykedő szakemberek (például grafikusok, marketingesek, IT-szakemberek, könyvelők stb.) szinergikusan együttműködhetnek, új nézőpontokkal ismertethetik meg egymást. Az üzleti kapcsolatok mellett pedig nagyszerű barátságok, és hasonló érdeklődési- és problémakörrel rendelkező mesterelme csoportok is létrejöhetnek.

A coworking irodák kifejezetten keresik a freelancerek kegyeit. Így a legtöbb helyen olyan rendezvényekkel kedveskednek a vendégeknek, ahol a szabadúszók jobban megismerhetik egymást, és ahol jól használható vállalkozói készségekkel gazdagodhatnak.

Mennyibe kerülnek a közösségi irodák?

A coworking árakkal kapcsolatban nehéz pontos összeget írni, – felszereltségtől, szolgáltatásoktól, nyitva tartástól és a használat gyakoriságától függően irodánként változik a bérleti díj összege. De az biztos, hogy aki rendkívül rugalmas feltételekkel keres helyszínt a hatékony munkavégzéshez, az a közösségi irodákkal nem lőhet mellé.

A legtöbb helyen lehetőség van napi-, heti- és havi jegy, de van ahol óradíjas bérlési lehetőség is rendelkezésre áll. Sok helyen pedig különböző kombinált jegyek is elérhetőek (például 10 napos bérlet 2 óra tárgyaló használattal). Viszonyításképpen a napijegyek átlagosan kb. 3-10.000 Ft között, a havidíjak pedig 35-70.000 Ft között alakulnak. Van, ahol ezek a díjak tartalmazzák a korlátlan kávé/tea/rágcsálnivalót, vagy ahol a havidíj pár órás tárgyalóhasználatot és a rendezvények látogatását is magában foglalja.

A coworking előnyei a hagyományos irodákkal szemben

A coworking nyújtotta rugalmas bérléssel az is kedvező összeggel kalkulálhat, aki csak havi pár napot szeretne közösségi irodát használni, vagy aki az üzleti megbeszéléseihez keres megfelelő helyszínt. De annak is megéri befektetni, aki szinte minden nap fix helyről szeretne dolgozni.

Ez a lehetőség kiválthatja az állandó irodabérlést, ha például kezdő vállalkozóként valakinek gondot okoz a bérleti díj kitermelése. Vagy ha a bizonytalan kilátások miatt valaki nem szeretne hosszú távon elköteleződni egy rugalmatlan konstrukció mellett. (Ráadásul a közösségi irodák esetében rendszerint van lehetőség ingyenesen kipróbálni a helyet, amit egy hagyományos irodánál nem tehetünk meg. Így például, ha már megkötöttük a szerződést, és utána derül fény valamilyen problémára, akkor már bajos lehet később visszakozni).

Az anyagiak mellett persze más szempontokat is érdemes mérlegelni. Ilyen lehet a például a hozzáférhetőség. Érdemes átgondolni, hogy pontosan mikor és mire szeretnénk a munkateret használni. Attól függően, hogy hol és milyen feltételekkel bérel valaki, előfordulhat, hogy a saját iroda nagyobb szabadságot ad. De nem minden esetben! A vidéki közösségi irodák jellemzően hétköznapi fix nyitva tartással üzemelnek (7:00-20:00 között változó idősávban). De ez ugyanúgy előfordulhat, ha egy olyan irodaházban bérelünk helyet, ahol csak kötött időben tartózkodhatunk.

Emellett a coworkingek esetében is előfordulnak non stop nyitva tartó irodák (különösen Budapesten). Így ha szűkös határidő miatt éjszakába nyúlóan kell elkészülnie egy anyagnak, akkor itt is bevackolhatjuk magunkat.

A szabadúszók mellett digitális nomádok is előszeretettel használják a coworking irodákat. Így a magyarországi (különösen a fővárosi) irodákban gyakran megfordulnak külföldi vállalkozók is, akik teljesen más perspektívából világíthatnak meg egy-egy minket foglalkoztató problémát.

Ha pedig külföldre utazunk mi is számos helyen találhatunk coworking irodát. A Surfoffice szerint ezek a legjobb európai és amerikai coworking irodák.

A coworking irodák előnyei freelancereknek 5 pontban

Összefoglalva a fentieket a coworking irodák legfőbb vonzerejét az alábbiak nyújtják:

–        Rugalmas bérlési feltételek (időtartam és költség szempontjából),

–        Jó technikai felszereltség,

–        inspiráló környezet

–        kapcsolatépítés,

–        vállalkozói közösség,

–        és helyfüggetlen elérhetőség.

Te jártál már közösségi irodában? Ha még nem, kezdd nálunk az ismerkedést és foglalj időpontot egy ingyenes próbanapra!

Legutóbbiak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Izgalmas coworking trendek a nagyvilágban

Izgalmas coworking trendek a nagyvilágban

A technológiai fejlődésnek hála irodai munkát egy laptop és internet segítségével szinte bárhonnan tudunk végezni, azonban a megfelelő irodai infrastruktúráról csak kevesek tudnak lemondani. A Covid-19 felgyorsította a helyfüggetlen munkavégzés trendjét, amely a...

Miért fogja szeretni a csapatod, ha coworkingben dolgoztok?

Miért fogja szeretni a csapatod, ha coworkingben dolgoztok?

Egy kis létszámú, rugalmas munkavégzésben tevékenykedő csapat részére nem biztos, hogy megéri állandó irodát fenntartani. Hiszen egy iroda működtetése és karbantartása nagy kiadásokkal és sok vesződséggel, kockázattal járhat. Különösen igaz ez a mostanában...