Izgalmas coworking trendek a nagyvilágban

Szerző: | 2023.02.02. | Coworking

A technológiai fejlődésnek hála irodai munkát egy laptop és internet segítségével szinte bárhonnan tudunk végezni, azonban a megfelelő irodai infrastruktúráról csak kevesek tudnak lemondani. A Covid-19 felgyorsította a helyfüggetlen munkavégzés trendjét, amely a gyakorlatban nem teljes helyfüggetlenséget, sokkal inkább a többhelyszínes munkavégzés elterjedését jelenti: jellemzően két helyszínen, részben egy modern irodai környezetben, részben home office-ban töltve a munkaidőt. 

A modern, inspiráló, közösségi élményt adó irodai környezet megteremtésében játszik egyre jelentősebb szerepet a coworking műfaj, ami már nemcsak a „hagyományos” nagyvárosi irodákat, hanem izgalmas új koncepciókat is jelent. Lássuk, mik a legforróbb trendek a coworking piacon!

(Vidéki) coworking HUB-ok

Az USA-ban és Nyugat-Európában már számos példát láthatunk arra, hogy egy cég több munkavégzési helyszínt biztosít a munkavállalói számára, úgynevezett coworking hub-okat hoznak létre. Így a központi iroda mellett vidéki városokban is színvonalas irodai környezetben dolgozhatnak a kollégáik. A legtöbb esetben a cégek közösségi irodákban vásárolnak fix helyeket, egy vagy több coworking üzemeltetőnél, több irodával rendelkező coworking láncnál (pl. WeWork), és a dolgozók akár több helyszín közül is választhatnak. 

A coworking hub-ok nemcsak adott országon belül, hanem nemzetközi hálózatban is értelmezhetőek. Egy magyar alapítású startup, a Mndwrk is erről a vízióról számolt be a velük készült Forbes interjúban. „Azokban a városokban, ahol nagyobb számban élnek tagjaik – például Bukarest, Belgrád vagy Isztambul – közösségi irodákat nyitnának.”

Kitűnő példa Svájcban a Village Office kezdeményezés is, akik összekapcsolják a vidéki coworking irodákat, és Flesk néven coworking foglalási applikációt fejlesztenek. Missziójuk, hogy bárhol is legyen a munkavállaló az országban, 15 percen belül elérhessen egy coworking irodát.

Magyarországon is egyre több cégnél merül fel az igény arra, hogy a jellemzően Budapesten lévő központi iroda mellett további vidéki helyszínen is lehetőséget biztosítsanak munkavállalóik számára, hogy színvonalas irodai környezetben tudjanak dolgozni. A jövő izgalmas trendje ezeknek a vidéki coworking huboknak a kialakulása. Elsősorban a megyeszékhelyeken várható az elterjedésük, azon belül is azokban a városokban, amelyekben nagyarányú a magasan képzett szellemi munkaerő, mint Debrecen, Pécs, Veszprém.

Rural coworking

A helyfüggetlen munkavégzés elterjedésével vidéki kisvárosok és kistelepülések is potenciális coworking helyszínek lehetnek. Csak egy üres épület és jó internet kell és akár egy pár száz fős faluban is létrejöhet egy pezsgő, élettel teli coworking közösség. Ilyen izgalmas koncepció például a Parókia Coworking Káptalantótiban, ami – ahogy a neve is mutatja – a helyi parókia épületének adott új lendületet. 

A parókiából lett közösségi iroda.

Külföldön is számos kisváros létesít coworking irodát, hogy vonzóvá tegye a desztinációt digitális nomádok számra. Izgalmas példa Madeira, ahol több települést összekötő közösségi iroda- és szálláshely hálózatot hoztak létre Digital Nomads Madeira Islands néven. 

Céges, saját iroda közösségi iroda célú hasznosítása (Reverse Flex)

Az úgynevezett Reverse Flex modell lényege, hogy egy cég a hagyományos irodája egy részét közösségi irodaként kínálja más cégek, vállalkozók, távmunkában dolgozó alkalmazottak számára. Így hasznosítják a számukra felesleges irodaterületet, ami saját tulajdonú, vagy amelyhez hosszú távú bérleti szerződés köti a céget. A bérbeadó cég számára a coworking iroda üzemeltetése másodlagos tevékenység. Nagyobb irodaházak esetében külső szolgáltató bevonására is sor kerülhet, aki a coworking üzemeltetését végzi. 

Tudtad, hogy a Szikra Coworking is ebben a modellben működik? Az alapítók eredetileg saját cégeik számára kerestek irodát, mielőtt beleszerettek volna a coworking műfajba!

A Szikra közössége. A kép a Szikra 2. szülinapján készült.

Coworking & Coliving

Izgalmas új trend a coliving, amely elválaszthatatlan a coworking irodától, kéz a kézben járnak. A coliving egyfajta közösség, amely közös lakhatást biztosít a hasonló értékekkel vagy szándékokkal rendelkező emberek számára (pl. fenntarthatóság hívei). A colivingként aposztrofált lakóépületekben a bérlők jellemzően osztoznak egyes terek, funkciók használatán (pl. konyha, mosókonyha, irodaterület – coworking) és az együttélési élmény magában foglalhat csoportos megbeszéléseket a közös helyiségekben, vagy közös étkezéseket. A colivingként hirdetett szálláshelyek az egynapostól a több hónapos tartózkodásig várnak vendégeket, a hosszabb tartózkodást nagyobb kedvezményekkel ösztönzik

Az colivingek elsődleges felhasználói a helyfüggetlen munkavállalók, digitális nomádok, akik a munkájukat főként számítógépen végzik, így a gyors internet és munkaasztal (azaz coworking) az ilyen helyek alapvető funkciója.

PortusHome Coliving, Vászoly

A PortusHome az első hazai coliving, mely 2021 nyarán nyitotta meg kapuit a Balaton-felvidéken, Vászolyon. A szálláshelyek mellett teljeskörűen felszerelt közösségi iroda és rendszeres progamok is várják az idelátogatókat. 

A Selina coworking irodája Cartagena-ban (Kolumbia).

A Selina a világ egyik leggyorsabban növekvő coliving márkája, amely a gyönyörűen megtervezett szállásokat coworking terekkel, wellness- és szabadidős ajánlatokkal, és helyi élményekkel ötvözi, elsősorban digitális nomád utazók számára, akik a világ bármely pontján élhetnek, dolgozhatnak. A Selina 134 ingatlant üzemeltet világszerte, amelyek többsége prémium hostel, privát szobákkal és többfős, emeletes ágyas dormitory-kkal. 

Legutóbbiak

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és...

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...