Így indult hódító útjára a coworking, és ezt érdemes tudni róla

Szerző: | 2022.11.09. | Coworking

Biztosan te is hallottad már a coworking iroda kifejezést, de talán nem vagy tisztában vele, hogy pontosan hogyan működik, és mit takar ez a kifejezés. Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összeszedtünk!

A coworking története

Számos történet kering arról hogy ki és hol nyitotta meg az első coworking irodát, de talán a legtöbbet emlegetett verzió ez: a coworking ötlete 1999-ben pattant ki egy amerikai játéktervező Bernie DeKoven fejéből. Aki hagyományos irodák helyett, olyan munkatérről álmodott, ami technikailag jól felszerelt és több ember rugalmas munkavégzését teszi lehetővé költséghatékony módon. A vízió lassan vált valósággá, egészen 2006-ig kellett várni az első közösségi iroda megnyitásáig San Francisco-ban.

A coworking irodák az azóta eltelt időben világszerte meghódították a freelancerek, startupperek és rugalmas munkavégzésben tevékenykedők szívét, és itthon is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Mi a közösségi irodák népszerűségének titka?

A coworking irodák úgy vannak kialakítva, hogy minden megtalálható legyen bennük, ami a kényelmes és hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen.

Az irodákat általában jól megközelíthető, központi helyszínen működtetik. Jó pontot jelent a látogatók szemében, ha a környéken többféle étkezési lehetőség megtalálható, és kisboltot is találunk belátható közelségben. Bár általános, hogy magában az irodában is elérhető konyhasarok (sőt bizonyos esetekben a kávézást, teázást és akár a gyümölcsfogyasztást is fedezi az irodahasználat díja).

A Coworking irodák felszereltsége

A gyors és megbízható internet kapcsolat, a nyomtatási és szkennelési lehetőség és a modern, inspiráló munkakörnyezet alapelvárás.

Ezenkívül sok helyen úgynevezett Skype fülkék (online megbeszélésekhez), kisebb és nagyobb befogadóképességű előadótermek, tárgyalószobák, stúdió, emellett különböző kényelmi funkciók és szolgáltatások is megtalálhatóak a közösségi irodák szolgáltatási palettáján. Ilyenek lehetnek például egy biciklitároló, a zárható szekrények vagy a zuhanyzási lehetőség. De olyan extrákat is magába foglalhat, mint a székhelyszolgáltatás vagy akár üzleti vagy könyvelői szaktanácsadás.

A coworking terek az elmélyült egyéni munka mellett a networkingnek is helyet biztosítanak. Az ide látogatók értékes emberi és üzleti kapcsolatokra tehetnek szert. Sőt sok esetben az irodák üzemeltetői elő is segítik azt, hogy az irodába betérők könnyebben meg tudjanak ismerkedni egymással. 

A legtöbb helyszínen különböző közösségépítő és szakmai rendezvényeken is részt vehetsz (vannak helyek, ahol a bérletesek számára ezek ingyenesen látogathatóak).

A pesti irodákat szép számmal használják külföldiek is, – így lehet, hogy az angolod felfrissítésére is lehetőséged adódik.

Így használd a Coworking irodákat

Gyakorlatilag, ha coworkinget használsz, az majdnem ugyanolyan, mintha egy irodát bérelnél magadnak. A főbb különbségek, hogy a coworkingek jóval rugalmasabb feltételeket kínálnak, illetve a helyet mások is használják majd rajtad kívül.

Illetve más az irodák rendelkezésre állása is. Kisebb vidéki városokban jellemzően fix időtartamban tartanak nyitva az irodák, de Budapesten nem ritkák a non-stop kártyás beléptető rendszerrel működő coworkingek sem.

Mennyibe kerül a közösségi iroda?

A különböző coworking irodák egészen eltérő konstrukciókat kínálnak a látogatóiknak. Mondhatni ahány iroda, annyi szokás. 

Eltérő a bérleti díj összege, ha csupán egy munkaállomást akarsz bérelni (asztal, internet hozzáféréssel, – a gépet magadnak kell hoznod) vagy ha egy elkülönített tárgyalót szeretnél lefoglalni.

Van, ahol óra alapú elszámolás is igénybe vehető, van ahol napi, heti vagy havidíjért lehet bérelni. És léteznek különböző bérletes megoldások is (havi x nap, full havi bérlet, rugalmas bérlet, stb.).

Így akkor is találsz előnyös megoldást, ha csupán alkalmanként szeretnéd igénybe venni a közösségi iroda szolgáltatását, és akkor is, ha rendszeres látogatóvá válsz.

A napijegyek nagyságrendileg 3-10.000 Ft-ért megválthatóak, a havi bérletek pedig körülbelül 35-70 000 Ft között ársávban mozognak.

A közösségi irodák Magyarországon

A közösségi irodák már a COVID-19 kirobbanása előtt elkezdték hódító útjukat Magyarországon. A koronavírus-járvány pedig még egy lapáttal rátett a coworking irodák fellendülésére.

Hiszen egyre több olyan munkakör létesül, aminek elvégzéséhez elegendő egy laptop és a stabil internet-hozzáférés. 

A kényszerből megtapasztalt home office minden nehézsége mellett rengeteg nem várt előnyt is magával hozott. Ennek következtében, bár ez korábban szinte elképzelhetetlennek tűnt, a hagyományos alkalmazotti közegben is jelentősen megnőtt az igény az olyan munkahelyek iránt, ahol legalább részleges home office választható.

Az innovatív, haladó szellemű cégek pedig reagálnak az újonnan felmerült munkaerő-piaci igényekre. Ahogyan pedig széles körben is egyre elfogadottabbá válik a home office, a távmunka, a hibrid munkavégzés és az atipikus foglalkoztatási formák, úgy még inkább számítani lehet a közösségi irodák robbanásszerű elterjedésére.

A coworking irodák jövője

A coworking irodák becsült száma már 2022-ben is jelentős. A Zippia statisztikái alapján világszerte megközelítőleg mintegy 19.400 közösségi irodát működtetnek, és az irodák száma folyamatosan nő.

Ráadásul ezek a számok egy meglehetősen nehézkes időszakot követően alakultak így. Bár a koronavírus-járvány hatásai a már korábban említett szempontok alapján pozitív dolgokat is magával hozott, de összességében az elmúlt 2 év lezárásokkal terhelt időszaka nem várt nehézségekkel állította szembe az irodák üzemeltetőit.

Az energiaárak növekedése újabb kihívásokat tartogat minden szolgáltató számára. Ennek ellenére a közösség irodák száma töretlenül növekszik, és a későbbiekben is pozitív tendencia várható.

A coworking irodát használók (millió fő) becsült száma a meglévő tendenciák alapján. Forrás: Zippia.com

Legutóbbiak

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

Ezt az 7 könyvet vidd magaddal szabadúszóként a nyaralásra

A borongós időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a nyárias meleg, pár napja pedig az iskolai szünet is elkezdődött: beköszönt a nyaralások ideje. Hogy mindenki felkészülhessen olvasnivalóval, összegyűjtöttünk hét könyvet, amikből inspirációt meríthetsz  és...

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

Így hozd ki a legtöbbet a coworking csomagodból

A közösségi irodák egyre népszerűbbek a szabadúszók, a digitális nomádok, a remote munkavállalók, hibrid munkaviszonyban dolgozók, a startupok és az innovatív kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében is. Te is szívesen kipróbálnád a coworkinget? Ebben a cikkben...

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

7+1 online csapatépítő ötlet remote munkavállalóknak

Távmunkában dolgozol, és szeretnéd tudni, hogyan építhetsz összetartóbb csapatot? Nem vagy egyedül! A remote munkavégzés, tagadhatatlan előnyei mellett, nem várt kihívásokat is magában rejt. Ilyen nehézség például, hogy a személyes irodai jelenlét hiánya miatt...

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

Miért éri meg freelancerként coworkingben dolgozni?

A szabadúszók egy része az alkalmazotti létet maga mögött hagyva dönt a vállalkozásindítás mellett. A hirtelen jött szabadság és az új típusú kötelezettségek pedig nem várt kihívásokat tartogatnak. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan segít ezek legyőzésében a coworking, és...